headerphoto

Sant Feliu de Guixols

Sant Feliu de Guixols is een vakantie plaats in de Spaanse provincie Girona, onderdeel van de regio Catalonië en ligt aan de Costa Brava. Het dorp ligt tussen de plaatsen Tossa de Mar in het zuid-westen en Palamos in het noord-westen. Sant Feliu bevindt zich op ongeveer 100 km ten noord-oosten van de stad Barcelona. De plaats heeft haar originele karakter goed weten te behouden en telt ongeveer 23.000 inwoners.   

Sant Feliu de Guixols was in de middeleeuwen de havenstad voor de plaats Girona. In de 20ste eeuw is die functie vervallen en is de haven een jachthaven geworden. In het dorp kun je nog de mooie Catalaanse aloude cultuur van de Costa Brava opdoen. Ook de omgeving is zeer mooi en niet voor niets wordt Sant Feliu de Guixols ook wel de “koningin van de Costa” genoemd. De omgeving is heuvelachtig en heeft uitgestrekte bossen en rotspartijen die soms hoog boven de zee uitsteken. Je kunt hier werkelijk prachtige wandelingen maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om van Sant Feliu langs de Costa Brava te lopen naar de plaatsen S'agaro, Playa d'Aro, of zelfs tot aan Palamos. Een indrukwekkende wandeling met prachtige vergezichten vanaf de rotsen over zee. Vanuit Sant Feliu begint deze wandeling bij de jachthaven.

Sant Feliu de Guixols heeft een prachtige boulevard aan zee, waaraan mooie platanen staan. Aan deze Passeig del Mar staan enkele mooie gebouwen in modernistische en Catalaanse Jugendstil, waaronder het Casino dels Nois. Ook heeft het dorp een zeer mooi plein, het Placa del Monestir. Hier staat het in 1723 gestichte benedictijnenklooster. Vanaf het uitkijkpunt van de kapel van Sant Elm is de hele kust te zien. De kapel is in 1723 gebouwd op de resten van een fort. Op deze plaats gaf de journalist Ferran Agullo aan het begin van de 19e eeuw de kust de naam * Costa Brava”, dit wordt op een gedenksteen gememoreerd. Een ander leuk plein is het Plaça del Mercat, waar op de dagelijkse markt vers fruit, groenten en vis worden aangeboden. Elke zondag wordt hier de wekelijkse zondagmarkt gehouden. Langs de boulevard zijn dan een honderdtal kraampjes aanwezig waar de kooplui allerlei verschillende producten te koop aanbieden.


Naast de gezellige tapas barretjes en de vele restaurants heeft Sant Feliu ook heel veel gezellige winkeltjes. In tegenstelling tot andere grote badplaatsen tref je hier niet allerlei bekende merkwinkels aan, veelal zijn het winkels van en voor de lokale bevolking. 

Sant Feliu de Guixols heeft 2 stranden, te weten Playa de Sant Feliu en Playa Sant Pol. Ten noorden van Sant Feliu zijn er de badplaatsen S’agaro en Platje d’Aro, deze laatste bekend om zijn prachtige winkels, bars, restaurants en discotheken. Ten zuiden zijn er de plaatsen Canyet en Tossa de Mar.

Dit deel van Spanje staat bekend om de vele feesten en festivals. Zo wordt het carnaval uitbundig gevierd en is er rond 1 augustus het traditionele Catalaanse Festival, het "Fiesta Mayor". In die tijd zijn er op de boulevard dagelijks (muzikale) optredens. Deze feestperiode wordt geopend en afgesloten met een schitterend vuurwerk dat om 23.00 uur wordt afgestoken vanaf zee. Op één avond trekt een groot deel van de inwoners van Sant Feliu door de straten van het dorp. Al lopende steken zij dan vuurwerk af.

Er valt van alles te beleven langs de kust van Sant Feliu. Het water is er kraakhelder en met een eenvoudige duikbril (eventueel met snorkel) kun je genieten van de fascinerende wereld onder water. Je kunt prachtige kust wandelingen maken. Zo kun je geheel links in de haven, waar de vissersboten liggen (naast restaurant Nàutic), een stijle trap beklimmen om vervolgens een prachtige kustwandeling te maken naar S'agaro. In de zomer kun je vanaf het strand van Sant Feliu een prachtige kayak tocht maken. Onder begeleiding kom je dan op plaatsen langs de kust waar je anders nooit zou komen.

Voor mooie uitstapjes kunnen wij je aanraden om een excursie te maken naar de culturele steden Girona (35 km), Figueres (70 km) en Barcelona (100 km). Zie onder Bijzondere Plaatsen.