headerphoto

Golf

Door de aangename temperatuur in het voor- en najaar is het golfseizoen in Spanje enkele maanden langer dan bij ons in Nederland.
Spanje is een golfland bij uitstek en kent in totaal meer dan 250 banen. In de directe nabijheid van Sant Feliu vind je 9 schitterende banen van topniveau. Er zijn banen waar de gemiddelde golfer aardig uit de voeten kan maar er zijn ook banen waar de lage handicapper zijn handen vol aan zal hebben. Er zijn vlakke banen en banen met enorme hoogteverschillen en prachtige vergezichten. Samen met Georg en met vrienden heb ik op alle banen in de directe omgeving gespeeld. Hieronder geef ik van een aantal banen een korte beschrijving. 

Alle banen zijn heel goed onderhouden en de greens zijn aanmerkelijk sneller dan op de meeste banen in Nederland. De hoogte van de greenfee is met name afhankelijk van het seizoen (laag, midden en hoogseizoen) en of je doordeweeks speelt dan wel in het weekend. De greenfee varieert tussen de 45 en de 80 euro. Veel banen kennen een junior- en een senior greenfee, vraag hier gerust naar want uit zichzelf zeggen ze dit niet altijd. Op het kaartje zijn de banen genummerd op volgorde van de afstand t.o.v. het huis. Bij de beschrijving hou ik deze volgorde aan. Achter iedere beschrijving vind je het telefoonnummer van de baan, reserveren is verstandig en men spreekt (eenvoudig) Engels.


1.
Club de Golf Costa Brava (10 minuten rijden)
Vanaf het huisje rij je richting de C-65 en als je onder de weg doorgaat dan neem je de afslag naar Santa Cristina de Aro. Als je dit dorpje binnenrijdt dan zie je na ongeveer 400 meter aan je linkerhand de ingang van de golfbaan. Deze baan (uit 1968) behoort tot één van de oudere banen aan de Costa Brava. De baan is gesitueerd in een grote urbanisatie en de baan slingert tussen de villa's door. Het is een par 70 baan en er zijn verschillende korte par-4 holes. Een baan waar een verstandige club keuze bij de afslag meer oplevert dan proberen om met de driver zo ver mogelijk te slaan. In 2010/2011 is de baan uitgebreid van 18 naar 27 holes. De oorspronkelijke 18 holes baan is vlak en de meeste holes zijn omgeven door bomen. Bij de nieuwe holes zijn er enkele met behoorlijke hoogteverschillen. Ondanks de soms smalle fairways is de baan goed te spelen en over het algemeen kan hier dus goed gescoord worden.
Adres: Golf Costa Brava, Sta. Cristina d'Aro, (Girona) Tel. 00 (34) 972 837 055.


2. Club Golf d'Aro
 - Masnou (20 minuten rijden)
Vanaf het huisje rij je richting de C-65 en hier aangekomen volg je de borden Platja d'Aro. Neem niet de afslag Platje d'Aro Centre maar direct in/na de tunnel de afslag Platje d'Aro Nord. Je gaat vervolgens op de rotonde linksaf onder de weg door om vervolgens daarna gelijk rechtsaan te houden richting Golf d'Aro en Hapimag. Aan het einde rechtsaf, je begint nu aan de stijle klim naar de top van de berg. Deze weg rijdt tussen huizen door en kent vele scherpe haarspeldbochten. Je passeert een slagboom en je ziet dan aan je linkerhand het Hapimag resort. Enkele honderden meters verder neem je de afslag rechtsaf richting het clubhuis. Let op: deze toegangsweg heeft behoorlijke drempels. Hier aangekomen ontvouwt zich een werkelijk schitterende baan die bij iedere golfer een onvergetelijke indruk achter zal laten. De baan bevindt zich 300 meter boven zeeniveau en kent op verschillende holes adembenemende uitzichten. Er zijn behoorlijke hoogteverschillen en om de baan te lopen moet je in goede conditie zijn. De holes zijn zeer gevarieerd en bij veel holes bevindt zich aan één kant van de fairway de afgrond. Gelukkig is men zo verstandig geweest om bij de meeste afgronden een rode markering te plaatsen, zodat je de bal mag droppen daar waar je de bal buiten de baan hebt geslagen. Als ze dit niet hadden gedaan dan had menig golfer de 18e hole niet bereikt. Een zeer moeilijke baan dus, waarbij een verkeerde slag in de meeste gevallen genadeloos wordt afgestraft. Neem voldoende ballen mee. De baan is absoluut een belevenis om te spelen. Wanneer je geen al te hoge verwachtingen hebt van je score dan zul je uiterst voldaan en een unieke ervaring rijker huiswaarts keren.
Adres: Club Golf D'aro, Urb. Mas Nou, Platja D'aro (Girona) Tel. 00 (34) 972 816 727.


3. PGA Golf de Catalunya
(35 minuten rijden)
Vanaf het huisje rij je richting de C-65 en hier neem je de afslag richting Girona/Barcelona.
Deze jonge baan (1999) kreeg al snel internationale bekendheid doordat het Spanish Open hier werd gespeeld. Nu staat de baan in de Europese top 10. In 2008 en in 2009 werd hier ook de European Tour Qualifying School Finals gespeeld. De baan is in 2005 uitgebreid met een tweede lus van 18-holes genaamd de "Tour Course". Persoonlijk vind ik de oorspronkelijke "Stadium Course" mooier en uitdagender. De fairways zijn hier glooiend en omzoomd door dichte bossen en op verschillende holes komt het water nadrukkelijk in het spel. De 'Tour Course" is wat vergevingsgezinder en kent minder water partijen. Hier tref je veel doglegs aan en sla je regelmatig af van veel hoger gelegen tee posities. Beide banen zijn van topniveau en de greens zijn zeer snel en veelal moeilijk te lezen. Bij een handicap van 20 of lager is deze baan een bezoek meer dan waard. Ik raad je aan om tijdig te reserveren.
Adres: PGA Golf De Catalunya, Caldes de Malavella (Girona) Tel. 00 (34) 972 47 25 77.


4. Golf Platja de Pals
(45 minuten rijden)
Vanaf het huisje rij je richting de C-65 en hier kies je de afslag richting Playa d'Aro en Palamos. Vervolgens volg je de borden richting Pals. Bij Pals aangekomen ga je niet naar de oude dorpskern maar kies je voor de rondweg om Pals. Op de rotonde kies je vervolgens voor Playa de Pals. Na diverse rotondes en fikse drempels (let op) rij je Playa de Pals binnen. Je komt hier op een splitsing van twee wegen en kiest hier voor de linker weg. Na 150 meter sla je linksaf en als je deze weg uitrijdt zie je de golfbaan aan je rechterhand.
Golf Platja de Pals is de oudste baan (1966) van de Costa Brava. Het is een plaatje van een baan en de holes zijn omringd door een pijnboombos. Wij noemen dit de "broccoli" bomen. De baan kent verschillende korte par-4 holes van rond de 300 meter. De faiways zijn op veel plaatsen echter smal waardoor er precisie vereist is. Goed course management brengt je hier verder dan die ene mooie drive van 220 meter! Het is een leuke en compacte baan, waarop met verstandig spel goed gescoord kan worden.
Adres: Golf Platja de Pals, Av. del Golf, Pals (Girona) Tel. 00 (34) 972 667 739.


5. Emporda Golf Club
(45 minuten)
Vanaf het huisje rij je richting de C-65 en hier kies je de afslag richting Playa d'Aro en Palamos. Vervolgens volg je de borden richting Pals. Bij Pals aangekomen ga je niet naar de oude dorpskern maar kies je voor de rondweg om Pals. Op de rotonde kies je vervolgens voor Torroella de Montgri. Na 3 kilometer krijg je aan de linkerkant de ingang van de Emporda Golfclub. Emporda is een van de topbanen van de Costa Brava. Er zijn twee lussen van 18 holes, genaamd "Forest" en "Links". Persoonlijk vind ik de "Forest course" het mooist. Dit is een lange bosbaan met prachtige holes uitgesneden in het dichte bos. De fairways zijn zeer goed onderhouden en de greens zijn snel. De "Links course" is natuurlijk geen echte "links" baan. De baan ligt in een soort duinlandschap en is open met sterk geonduleerde fairways. Een moeilijke baan, helemaal wanneer de wind opsteekt. Beide courses zijn het spelen meer dan waard.
Adres: Emporda Golf Club, Torroella de Montgri, Pals (Girona) Tel. 00 [34] 972 760450.


6. Club de Golf Girona
(35 minuten)
Vanaf het huisje rij je richting de C-65 en hier kies je voor de afslag richting Girona. Je blijft deze weg alsmaar volgen totdat je bij Girona komt. Hier gaat de weg over in N II en vervolgens neem je de afslag naar de C-66. Je rijdt vervolgens onder de snelweg A-7 door en neemt dan de afslag linksaf richting de golfbaan. De baan ligt dus net buiten de stad maar toch geheel in de bossen. Rond de baan staan verschillende huizen en een aantal holes lopen hierlangs. De baan is behoorlijk glooiend en ligt in de heuvels waardoor er op enkele holes leuke hoogte verschillen zijn. Ondanks dat de baan vlakbij Girona ligt is het er niet druk.
Adres: Club de Golf Girona,
Sant Julià de Ramis, Girona - Tel. 00 (34) 972 17 00 11.


7. Torremirona Golfclub
(1 uur rijden)
Adres: Torremirona Golfclub, Navata, Figueres (Girona) Tel. 00 (34) 972553737.

8. Club de Golf Peralada (1 uur rijden)
Adres: Club Golf Peralada, C/ Rocaberti, Peralada (Girona) Tel. 00 (34) 972538287.