headerphoto

Eten

De Spaanse keuken is vanwege de kwaliteit en variatie van de gebruikte producten één van de beste keukens ter wereld. De kookkunst onderscheidt zich doordat bij de bereiding van de maaltijden traditioneel olijfolie gebruikt wordt als plantaardig vet. Daarnaast is er een grote variatie aan fruit en groenten die de Arabische cultuur meebracht en andere elementen zoals de aardappel en de tomaat die uit Amerika kwamen. In alle dorpjes vind je vele restaurants, van lokale eetgelegenheden (meestal in de binnenstraatjes) tot de meer toeristische restaurants op de rambla of op de boulevard.


Etenstijden

De etenstijden van alle maaltijden vallen ongeveer anderhalf uur later dan de gemiddelde Europese etenstijden. De Spanjaard eet tussen de middag niet eerder dan 14.00 uur en in de avond is dit rond 21.00 uur. De meeste restaurants gaan ’s avonds dan ook om 20.00 uur open.


Tapas

Tapeo of tapas zijn kleine Spaanse gerechten die vóór het middag- of avondeten gegeten worden. Door het late etensuur kan de Spanjaard zich uren aan tapeo wijden. Tapas kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: koude en warme gerechten. De koude gerechten zijn meestal op de bar, achter een vitrine, uitgestald en omvatten vooral olijven, ansjovis, chorizo en kaas. Wat er aan warme tapas te krijgen is, wordt meestal op een (menu) kaart aangegeven. Zo zijn er vers gegrilde spiesjes, ribbetjes en koteletten ofwel zeevruchten die a la plancha worden klaargemaakt. Vaak wordt er jonge wijn, cider of droge sherry bij geschonken.

Restaurants

In alle steden zijn er vele restaurants te vinden. Het menu en de prijzen hangt meestal bij de ingang. Bijna alle restaurants bieden tegen een lage prijs ook een (3-gangen) menu aan. De bediening is inbegrepen in de prijs van de gerechten, hoewel een fooi voor de bediening van tussen de 5 en 10% niet ongebruikelijk is. Naast het menu kan je ook voor een goedkoop platos combinados (vlees of vis met groenten en meestal patat) kiezen.
Als voorgerechten kent men sopas (soep), ensaladas (salades), entremeses (voorgerechten) huevos y tortillas (eieren en omeletten) en verduras y legumbres (groenten schotels).
Hoofdgerechten zijn pescados y mariscos (vis en schelpdieren) en carnes y aves (vlees en gevogelte). Specialiteiten zijn veelal op een apart (school)bord aangegeven. Paella en andere rijstgerechten worden soms als voorgerecht geserveerd. Je kunt bijvoorbeeld vooraf rijst eten en als hoofdgerecht vlees nemen maar je kunt ook met serrano-ham (boerenham) beginnen en daarna een paella eten. Desserts heten in het Spaans postres. Alle restaurants serveren vers fruit en daarnaast tal van desserts waaronder het bekende crema catalana.

In het huisje tref je een overzicht aan van enkele leuke restaurants in en rondom Sant Feliu de Guixols.

Wijnen

Spanje is één van de grootste wijnproducerende landen, er zijn maar liefst 60 verschillende wijnproducerende gebieden. Spanje’s bekendste rode wijn is de Rioja. In de omgeving van Barcelona kennen we de Cava, een mousserende wijn. Tenslotte natuurlijk de sherry (Jerez).